2012. július 20., péntek

Lissa Price- A testbérlők

Agave Könyvek, 2012
336 oldal
Fordította: Fischer Anna
Eredeti cím: Starters

Fülszöveg:
A Földet háború pusztította, emberek milliói haltak meg. S ebben a világban valóra válik az emberiség régi álma. Végre lehetséges egy másik személy testébe bújni. A 16 éves Callie rábukkan egy titokzatos helyre, ahol rászorult tinédzserek bérbe adhatják fiatal testüket a társadalom idős, de tehetős polgárainak. Amikor azonban a fejébe ültetett szerkezet meghibásodik, Callie öntudatára ébred, és dúsgazdag bérlőjének mesés életét kezdi élni.

Aztán a lány ráébred a halálos tervre, aminek ő is része. Az összeesküvés szálait befolyásos emberek mozgatják, és Callie kénytelen lesz végére járni a rejtélynek, ha életben akar maradni. Ez pedig nem lesz egyszerű, mert ebben a világban tényleg senki sem az, akinek látszik.

A történet röviden: A Földön háború dúlt, ahol biológiai fegyvert is használtak, egyfajta spórát. Volt védőoltás, de csak az idősek és a gyerekek kapták meg, ezért mire véget ért a háború, mindenki más meghalt.
Ebben az alternatív jövőben már rájöttek, hogyan kell meghosszabbítani az életkort, nem ritka a 150-200 éves ember sem.A gyerekek, akiknek vannak nagyszülei, azok biztonságban vannak, akiknek nincs, kénytelenek bujkálni az utcán, elhagyatott házakban és illegális munkákat vállalni vagy intézetbe kerülnek, ugyanis a kiskorúakat nem illeti meg szinte semmilyen jog, nem vállalhatnak munkát. Van egy nem igazán humánus és illegális módja, hogy pénzt keressenek a fiatalok: a testüket bérbe adhatják a szépkorúaknak. Az elméjüket összekapcsolják egy számítógéppel, úgy érzik, alszanak, miközben a testüket egy szépkorú használja.

A 16 éves Callie az utcán tengeti életét beteg öccsével, próbálnak túlélni. A kilátástalan helyzetből Callie nem lát más kiutat, mint teste bérbeadását. Három bérlésért annyi pénzt kaphatna, amennyiből kikezeltetheti öccsét és vehetnek egy új otthont. Természetesen nem úgy mennek a dolgok, ahogy Callie eltervezte...

 Már elsőre megfogott a borító, szerintem nagyon jól sikerült. A fülszöveg is érdekesnek tűnt, hasonló témában Stephenie Meyer Burok c. könyvét olvastam és az is tetszett. @narayan adta kölcsön a könyvet, amit nagyon köszönök. :)

Nem bántam meg, hogy elolvastam, nagyon izgalmas történetet kaptam.Nem volt az elején sem unalmas, egyből belevág a közepébe. Az események nem kiszámíthatóak, a vége kifejezetten meglepett.
Callie nagyon szimpatikus volt, végre egy főszereplő, aki nem nyavalyog a sorsa miatt, hanem próbál rajta javítani és teszi, amit kell. Gyorsan fel kellett nőnie, hiszen ő gondoskodik egyedül magáról és az öccséről.
Annak örültem volna, ha a háborúról egy picit több infót kapok, de így is teljesen jó volt. Hátha a következő részben jobban megismerjük az előzményeket és ezt a furcsa világot!
A testbérlés ötlete elég ijesztő és bizarr, igazából megfosztják testüktől a fiatalokat. Ez majdnem olyan, mint a prostitúció. Én nem szeretnék ilyen jövőben élni.

Az Éhezők viadalára, amihez annyian hasonlítják engem csak hangulatában emlékeztetett, egyébként teljesen más, fölösleges is az összehasonlítás.

Lissa Price
Lissa Price fotózást és írást tanult, de maga a világ bizonyult a legjobb tanárának, rengeteg helyen járt, most Dél-Kalifornia lábainál él a férjével. Az írónőnek ez az első könyve, szerintem remek kezdés, remélem a folytatás is legalább ennyire jó lesz! 

Értékelésem: 5/5





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése