2012. július 5., csütörtök

Stieg Larsson- Millenium trilógia

Animus kiadó. 2009
576 oldal
Fordította: Péteri Vanda

Fülszöveg:
Negyven éve történt. Az agg milliárdos elveszítette unokahúgát, akit gyermekeként szeretett. S azóta is, évről évre, valaki - mintha az őrületbe akarná kergetni - minden születésnapján emlékezteti az idős urat arra a tragikus napra… Az évek óta tartó nyomozás új lendületet kap, amikor a férfi felfogad egy vesztes sajtóper után állás nélkül maradt, rámenősnek tűnő újságírót, hogy kísérelje meg az igazság kiderítését. Hisz sokan élnek még a rokonságból, akik akkor ott voltak. A gyilkosnak köztük kell lennie… Ugyanakkor egy jó hírű magánnyomozó iroda munkatársnője rááll az újságíróra, s szinte mindent kiderít róla, ahogyan mások sem bízhatnak abban, hogy titkuk rejtve marad a kivételes tehetségű, tetovált lány előtt.

Animus kiadó, 2009
528 oldal
Fordította: Torma Péter

Fülszöveg:
Tényfeltáró riport megjelentetésére készül a kérlelhetetlen szókimondásáról ismert folyóirat, a Millennium. Hogyan kerülnek Svédországba a prostitúcióra kényszerített fiatal külföldi lányok? Kik a futtatók? És mindenekelőtt: kik veszik igénybe – köztük befolyásos emberek – a rabszolgasorban tartott nők szolgáltatásait? Érthető, ha egyesek mindent megtennének, hogy a nevük kimaradjon a cikkből. A tetovált lány című regényből már megismert Lisbeth Salander is tudomást szerez a Millennium tervéről, mégpedig korábbi barátja és bajtársa, az újságíró Mikael Blomkvist számítógépéről. Így keveredik bele ez a furcsa, öntörvényű lány egy az egész országot izgalomban tartó gyilkossági ügybe. Hajtóvadászat indul ellene, de ha valakit, őt nem könnyű elkapni, pedig nem csak a rendőrség keresi…

Animus kiadó, 2009
624 oldal
Fordította: Torma Péter

Fülszöveg:
A zseniális és öntörvényű Lisbeth Salander életveszélyesen megsebesül. Még kórházban ápolják, amikor egy szűk, semmitől vissza nem riadó kör már szervezkedni kezd. A tét óriási a számukra: a svéd titkosszolgálat munkatársaiként bizonyíthatóan súlyos törvénytelenségeket követtek el. Mindenre képesek, hogy Salandert egyszer és mindenkorra eltüntessék, és ártalmatlanná tegyék szövetségesét, a sztárújságíró Mikael Blomkvistot is, aki jól dokumentált tényfeltáró riportban akarja leleplezni üzelmeiket. Rendőrök, titkos ügynökök, újságírók, közhivatalnokok válnak szövetségessé vagy halálos ellenséggé a küzdelemben, amely az egész politikai elitet óriási botránnyal fenyegeti.

SPOILERMENTES
Amit rólam tudni kell, hogy nem vagyok egy nagy krimis. Elolvasom, de nem a kedvenc műfajom. Filmen szívesebben nézek krimit, talán ezért alakult úgy, hogy előbb láttam a könyvből készült filmet (az amerikai változatot). Az viszont teljesen lesokkolt és meggyőzött, hogy ezt el kell olvasnom.
Az első kötet sztoriját tehát nagyjából tudtam (szerencsére a filmet azért már vagy egy éve láttam), de ennek ellenére izgalmas volt és így sem tudtam letenni. Ami szerintem érdekes, hogy a könyv eredeti címe nem ez volt. Man som hatar kvinnor, vagyis: Férfiak, akik gyűlölik a nőket. Ez sokkal többet mond el a könyvről. A tetovált lányt, Lisbeth Salandert is bántalmazták és a Vanger családban is van egy-két nőgyűlölő. Természetesen a könyvben van bőven korrupció, intrika és  hatalmi harcok is, de a fő vonal szerintem a nőkkel való erőszakoskodás.
Mikael Blomkvist, a tényfeltáró újságíró és Lisbeth Salander az első kötetben együtt dolgoznak, és a másik két kötetben is összefonódik a sorsuk.
Stieg Larsson
Mikael karaktere azért érdekes, mert szerintem Larsson saját magáról mintázta. Ő maga is hasonló témájú cikkeket írt, mint újságíró, és Larsson is alapított egy lapot, a máig létező Expot. Ami még érdekesebb, hogy rengeteg fenyegetést kapott a könyv megírása közben, és a könyv megjelenése előtt néhány hónappal hirtelen szívrohamot kapott. Kicsit gyanús, nem? Még 50 sem volt. 

Rooney Mara- The girl with the dragon tattoo
A másik fontos karakter Lisbeth Salander. Nem kicsit antiszociális, gyermekkorától kezelés alatt álló szociopata, emellett pedig hihetetlenül intelligens és zseniális hacker. Tetszik, hogy bár gyermekkorában is és később is bántalmazták, ő képes volt felállni, erős maradt és még vissza is vágott. Jó lenne, ha a valóságban is meg tudnák védeni magukat a megerőszakolt vagy más módon megalázott nők.

 A második kötet épp ezért nem meglepő módon a leánykereskedelemmel foglalkozik. Annyira alaposan és részletesen festi le az egész rendszert, a kiskapukat, a kormány szerepét, hogy elgondolkodik az ember, vajon mennyi igaz a történetből. Sajnos ezt már nem tudjuk megkérdezni az írótól, és azt is nagyon sajnálom, hogy az eredetileg 10 kötetesre tervezett sorozatból csak hármat sikerült megírnia.
Szerintem a harmadik kötet a csúcs. Itt is a rendszert boncolgatja, de kiderül, hogy milyen események húzódnak Lisbeth elmebeteggé nyilvánítása mögött. Egy kislány, akit el kellett hallgattatni. 
Hihetetlen, hogy mi mindenre képes a kormány, ha valaki megpróbál keresztbe tenni nekik.Amit Lisbethtel csináltak és amit Mikaellel az egyszerűen döbbenet és sajnos biztos van valamennyi valóságalapja. Tiszta paranoiás lettem a könyvek olvasása közben. Ennyire könnyű észrevétlenül lehallgatni valakit? Bejutni a lakásába? Turkálni a számítógépébe? Félelmetes...

"Elsősorban nem kémekről meg titkos társaságokról szól ez a történet, hanem a nőkkel szembeni erőszakról."
Összességében nagyon jól felépített és rettenetesen valóságos világot kaptunk, kidolgozott és hiteles karakterekkel és egy zseniális sztorit. Mindhárom kötet erősen bírálja a fennálló férfiközpontú rendszert és hiteles képet fest a nők elleni erőszakról és elnyomásról. Azt gondolom Larsson feminista volt. :)

 A legjobb krimi, amit eddig olvastam, talán mert nem egy tipikus krimi. Nálam abszolút kedvenc Lisbeth volt, az egyik legtökösebb női karakter, akiről valaha olvastam, nagyon bírtam.
Ami még érdekes, hogy az első kötetet nem ugyanaz fordította, mint a másik kettőt és szerintem ez érezhető volt. A második és harmadik nyersebb volt és talán ez jobban is passzolt a történethez.
Amit negatívumként megemlítenék, hogy rengeteg név van a könyvekben, nekem kissé nehezemre esett mindet megjegyezni és nem összekeverni, de egy idő után azért belerázódtam.

Értékelésem: 5*/5





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése